Zuidrand Rembrandtpark | Amsterdam

  • Rembrandtpark_Voorlopig Ontwerp
  • Rembrandtpark_profielen
  • Rembrandtpark_Impressie A
  • Rembrandtpark_Impressie D
  • Rembrandtpark_realisatie

Het Rembrandtpark moet een nieuwe zuidrand krijgen. Na jarenlange protesten van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark is het aanleggen van een auto-afrit, waarvoor inmiddels ruim 200 bomen waren gekapt, ongegrond verklaard. De zuidrand was kaal en in een participerend ontwerpproces met de Vrienden van het Rembrandtpark  is door bureau VS tuin- en landschapsarchitectuur een herinrichtingsplan gemaakt. Mieke Ruisch maakte onderdeel uit van het ontwerpteam.

De karakteristieken van het park, zoals de dichte randen en de besloten wereld van een gestileerde landschapsstijl, laten zich goed combineren met de wensen van de Vrienden. Men wil een natuurlijk ingericht en ecologisch waardevol stadspark.

Het Rembrandtpark krijgt dichte beplanting langs de zuidrand dat de nieuwe hoge bebouwing van het Andreas-ensemble langs de Lelylaan zal afschermen. Voor de vogels komen veel besrijke heesters onde de bomen. Daarnaast maakt een opvallende nieuwe bomenweide van een terloopse zij-ingang een markante entree-ruimte met allure. Aan de rand van de grootste vijver in het park komt nabij de nieuwe entree een grote vlonder om over de plas uit te kijken.

 

opdrachtgever: gemeente Amsterdam, Stadsdeel Slotervaart
team: Vibeke Scheffener (landschapsarchitect/projectleider) en Mieke Ruisch