PWA sportpark en Zwijsencollege | Veghel

  • Veghel_Zwijssencollege_aa
  • Veghel_Zwijsencollege_a_plankaart
  • Veghel_Zwijsencollege_b_profielen
  • Veghel_Zwijsencollege1
  • Veghel_Zwijsencollege2
  • Veghel_Zwijsencollege3
  • Veghel_Zwijsencollege4

 

Net buiten het centrum van Veghel ligt het Prins Willem Alexander Sportpark, de nieuwe locatie van het Zwijsen College. Loes Lijmbach, bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur krijgt de opgave voor een goede landschappelijke inpassing waarbij ook goed gekeken diende te worden naar waterberging en de ontsluiting voor fietsers en auto’s. Mieke Ruisch maakte deel uit van het planteam.

De vele fietsers kunnen gescheiden van de automobilist de school benaderen. Het fietspad aan de westzijde is uitgevoerd in een rode loper van asfalt. Aangekomen bij het plein gaat de verharding over in een confetti van rode en grijze klinkers. Het plein is uitgevoerd in hoofdzakelijk grijze klinkers met hier en daar een rode.
Grenzend aan het royale plein ligt de fietsenstalling, fysiek en visueel gescheiden door een haag. Automobilisten parkeren hun voertuig aan de noordzijde van het plein in, door hagen omgeven, parkeerkamers.
De oost- & zuidzijde heeft een landschappelijke inrichting met wadi’s, oeverbeplanting en gras.

 

opdrachtgever: gemeente Veghel
team: Loes Lijmbach (landschapsarchitect/projectleider), Jasper de Leeuw,
Lilian van Oosterhoudt en Mieke Ruisch