Achtertuin | Heelsum

  • Tuin_Heelsum_DO
  • Profiel 1_100
  • Tuin_Heelsum_analyse
  • Tuin_Heelsum_concept
  • Tuin_Heelsum_vogelvlucht
  • Tuin_Heelsum_bloeiende bomen

 

Gegeven is een in verhouding diepe/smalle achtertuin (35 x 10 m) van een jaren-30 huis met de tuin grenzend aan een bosrand. De bewoners, een gezin met 3 jonge kinderen, wilden - in fasen - hun grasveld omvormen tot een tuin. In eerste instantie nog ruimte voor een trampoline en met een tweede terras achter in de tuin. Uiteindelijk minder maaien, een onderhoudsarme border en eventueel in de verre toekomst een vijver.

In een schetssessie met opdrachtgevers is het concept tot stand gekomen: op de overgang van cultuur (huis) naar natuur (bos) bevindt zich een ‘bomeneiland’ en aan de bosrand wordt een tweede terras aangelegd. Het bomeneiland doorbreekt als verticaal element de lange zichtas en maakt de tuin optisch breder. Het tweede terras is qua bestrating gelijk aan het eerste, maar wordt in een groene natuurlijke lijst gezet van beplanting passend bij de bosomgeving.

 

opdrachtgever: particulier