Mos-sedumdak – een onderhoudsarme kijktuin op hoogte

Een plat dak lelijk? Niet als je het laat begroeien. Naast verfraaiing zorgen de planten ook nog eens voor verkoeling, vertraagd afvoeren van regenwater en het is onderhoudsvriendelijk.

Vegetatiedak
Het is eind 1996 als we naar aanleiding van een artikel in de Woonbode onze handtekening zetten onder het koopcontract van ons nog te bouwen huis. De ‘patio woning’ is onderdeel van een blok van zeven woningen, is grotendeels gelijkvloers en heeft een groot (plat) dak oppervlak. In het artikel stond: “De daken zijn het noemen waard. Ze zullen straks begroeid zijn met een speciale dakbedekking die een combinatie vormt van mos, sedums (vetplantjes), kruiden en grassen. Een vegetatie die een rustgevende aanblik biedt en zelfs van kleur wisselt in de seizoenen.” Fraai dus.
Ik was toen nog niet omgeschoold tot landschapsontwerper en wist niet dat zo’n vegetatiedak nog veel meer voordelen heeft. Duurzaamheid was nog geen modewoord, piekbelasting van het riool nauwelijks een nieuwsitem en over de energienota maakten wij ons niet druk. Of architect Margreet Duinker van architectenbureau Duinker van der Torre  zich daar wel mee bezig hield durf ik niet te zeggen. Zeker is dat ik vandaag de dag – om diverse redenen - nog steeds blij ben met het mos-sedum dak.

Fraaie kijktuin
Zo’n anderhalf jaar na het bewuste krantenartikel betrekken we in het voorjaar onze nieuwe woning. We dachten dat de woning met een dakterras, twee patio’s en een kleine voortuin weinig groen zou hebben, maar vanaf de woonkamer op de eerste verdieping kijken we uit over een prachtig aangelegde tuin van sedums en bieslook. Niet dagelijks te betreden, maar een kijktuin die – door de afwezigheid van schuttingen en hagen – verder strekt dan ons eigen dakoppervlak. Afhankelijk van de droogte kleurt de sedum groen tot donkerrood en door de seizoenen heen is het dak nu eens paars van de bieslook, dan weer wit/geel/roze van de diverse soorten sedum.

Andere voordelen mos-sedumdak
Het vegetatiedak biedt meer voordelen. Het onderhoud blijft beperkt tot een jaarlijkse klus van onkruid trekken (gras en ontkiemende boompjes), de grindranden vrij maken van beplanting (afwatering) en bemesten. Een ander voordeel van het mos-sedumdak is de isolatie: in de zomer blijven de onderliggende kamers aangenaam koel. Daarnaast zorgt de vegetatie voor waterbuffering. Het neemt een deel van het regenwater in zich op, zodat bij regenval het riool minder belast wordt. De begroeiing schijnt de levensduur van het dak te verhogen en, zo zegt men, het heeft een gunstig ecologisch effect.
Niet dat wij met onze buren met ons 500 m2 mos-sedum dak nu direct de wereld merkbaar verbeteren, maar het is zeker een goed begin en geeft een fraai uitzicht.

Een plat dak mag niet onbenut blijven, er moet beplanting op liggen of bezet zijn door zonnepanelen”, zei Arjen Meeuwsen ooit. Hij is als landschapsarchitect bij H+N+S betrokken bij het Nationaal Militair Museum Soesterberg. Ik ben het volledig met hem eens en geniet dagelijks van mijn onderhoudsvriendelijke kijktuin op hoogte.

2 Responses

  1. Ook wij verbazen ons nog steeds over het mooie mos-sedumdak. Eerder dan de weerdames en -heren vertellen, kun je er de seizoenen van aflezen. En dat is elk voorjaar weer leuk om op het dak te zien dat het warmere weer er weer aankomt!
  2. Ze noemen het een sedumdak, maar het tooit meer als een kleurige kruidentuin. Nu vooral paars bloeiend, maar straks met roze en geel en prachtig rood tegen de herfst. Het dak was niet waar ik op viel toen we het huis kochten, maar het is wel heel mooi meegenomen.