Genieten van het bos? Neem geen risico!

Bomen als kamerscherm
Ik ben geboren en getogen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. De tuin van mijn ouders had een achterwand van loofbomen. In de zomer fungeerden deze bomen als kamerscherm. Ze filterden het zicht op de achtergelegen flats en ze gaven privacy in de tuin. Verder dempten ze het geluid van de achterburen, zorgden voor schaduw en waren fraai om op uit te kijken. Nog steeds vind ik het prettig om dicht bij de natuur te leven. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig met mijn huidige woning aan een bosrand. Met vanuit het huis zicht op de bomen en op een levend dak.

Boomverzorging
Bomen om naar te kijken, bos om in te wandelen, maar ook fietsen en kamperen doe ik bij voorkeur in een bosrijke omgeving. Zo ook enkele weken geleden. Heerlijk lag ik te luieren in mijn hangmatje tussen twee bomen. Ik genoot van het vogelgezang. De ruisende wind als rustgevende achtergrondmuziek. Eekhoorntjes speelden tikkertje in de boomkronen boven mijn hoofd. Plotseling werd de rust verstoord. Een motorzaag! Een boomverzorger ging op de camping aan de slag. Waarom nu? Had dat niet beter in het vroege voorjaar kunnen gebeuren?
Eigenlijk wel. De vrijwilligers van de natuurcamping waren zich echter niet bewust van wat er boven hun hoofd hing. Daar werden ze op attent gemaakt door een bezoeker, die tevens boomverzorger bleek te zijn. Hij merkte op dat de bomen op het terrein al heel lang niet waren onderhouden. Dat veel takken bij een eerste voorjaarsstorm naar beneden zouden komen. In een bos is dat niet direct gevaarlijk. Op een camping wel: je zou zo’n tak maar op je tentje krijgen. Op plekken waar mens en bomen samenleven is boomverzorging hard nodig, omwille van de veiligheid.

Gezondheid en veiligheid
Uitzicht op groen maakt gelukkig, verminderd stress en maakt mensen gezonder, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Daarom kamperen we ook zo graag in de natuur. Daarbij wil je natuurlijk niet het risico lopen een tak op het hoofd te krijgen. Dus kijk deze zomer voordat je je kampement opslaat nog even naar boven. Heeft de beheerder goed gezorgd voor de bomen? Zo ja, dan kan het grote genieten deze vakantie beginnen.

Comments are closed.