Fijn zo’n multifunctioneel stadspark!

Wel eens gegoogled op de definitie van ‘park’? Geheid dat je naast termen als groene ruimte, bomen, gras en water ook het woord recreatie tegenkomt. De kunst is een park zo te ontwerpen dat het breed inzetbaar is in het gebruik. Ervoor te zorgen dat het op elk moment uitnodigend is en geschikt voor onze snel veranderende maatschappij.

 

Een stadspark
Het is zondagochtend. Ik ben op vakantie en wandel na een lange boswandeling met een zware rugzak een park in. Een grasveld met bomen loopt tot aan een waterpartij waar de ochtendnevel nog boven hangt. Op een omgevallen boomstam spreidt een aalscholver zijn vleugels. Ik waan mijzelf in het buitenland, maar volg het Veluwe Zwerfpad en ben aangekomen in stadspark Sonsbeek te Arnhem.

Parkgebruik
De rust die in het bos hing laat ik in het park al snel achter me. Gek genoeg stoort de drukte me niet. Als landschapsontwerper word ik blij van een buitenruimte die goed gebruikt wordt. En dat is nu precies het geval op deze zondagochtend:
•    Een ouder paar geniet op een bankje van het uitzicht.
•    Een jong gezin maakt een wandeling.
•    Joggers ‘pakken’ een heuveltje.
•    Een groep sporters doet rek- en strekoefeningen op het grasveld.
•    Een fietser laat zijn hond uit.
•    Bootcampers drukken zich op aan de rand van het pad.
En ik? Ik doorkruis het park als langeafstandswandelaar. Dankbaar maak ik gebruik van een bankje om even uit te rusten en alles gade te slaan.

Multifunctioneel
Het fijne is dat niet alles is voorgeprogrammeerd in het park. Er zijn open plekken, doorkijkjes en paden en er is beslotenheid. Er is ruimte om te verblijven en te recreëren zonder de aanwezigheid van speeltoestellen met veiligheidstegels, zandbak, voetbaldoelen, jeu de boulesbaan, hondenuitlaatveld en fitnesstoestellen. Elke plek in het park is beschikbaar voor mensen uit alle leeftijdscategorieën en doelgroepen. Hierdoor is het park multifunctioneel en breed inzetbaar, op elk moment van de dag en naar wens ingevuld door de inventieve gebruiker. Deze zondagmorgen voornamelijk met sport. Was ik op een ander tijdstip gekomen, een andere dag van de week, een ander seizoen dan was het beeld anders geweest, maar ongetwijfeld uitnodigend.

Het park is klaar voor de dag van morgen als een nieuwe trend van sport, spel en recreatie zich aandient. Ik til m’n rugzak op, hij lijkt warempel een stukje lichter, loop het park uit en zwerf verder over de Veluwe.

Comments are closed.